Tekniksnack (introduktion)

Vilka prylar behövs för att ta bra bilder? Ja, det beror förstås på vad du vill med ditt bildskapande. Det finns massor av källor för information om kameror, objektiv, blixtar och tusen andra saker som framställs som ”måste ha” inom hobbyfotografin. Ha i bakhuvudet att flera reviewers får betalt för att få oss att köpa mer prylar..

En skicklig fotograf kan skapa fantastiska bilder med den enklaste utrustningen. En kamera är nog en förutsättning men du behöver faktiskt inte ens ha ett objektiv!

Hålkamerabild

Bilden ovan är tagen med en digital systemkamera där jag gjort ett mycket litet hål i kamerahusets lock istället för att montera ett objektiv på kameran, en så kallad hålkamera. Som du ser blir det en bild även på detta sätt. Väldigt oskarp och smutsig eftersom varenda dammpartikel på kamerans sensor syns, men ändå ett kul test.

Hur ska man då gå tillväga om man är nyfiken på att börja fotografera med en systemkamera istället för med mobilen? Mitt råd är att du tänker till vilken typ av bilder det är du är intresserad av att skapa, och sen tar kontakt med en erfaren fotograf. Antingen finns en sådan i bekantskapskretsen eller så kanske det finns en fotoklubb inom räckhåll. Jag har ännu inte träffat en fotograf som inte med glädje delar med sig av sitt kunnande om prylar och teknik..

Börja enkelt. Begagnatmarknaden är enorm idag. För någon tusenlapp kan du få ett bra kamerahus. Vill du fotografera med film kan du hitta ännu billigare kameror, men så var det det där med filmkostnad, framkallning och kopiering.. Objektiv finns i spännvidden 20 kr (om man har flyt på loppisen) till sexsiffrigt. Om du skaffar en spegellös (mirrorless) digitalkamera, finns det alla möjligheter att använda gamla manuella objektiv som man kan köpa billigt. Det kräver dock att du har koll på grunderna inom fotografering (ljusmätning, exponeringstid, bländare och iso) för att resultatet ska bli bra.

Ett gott råd är att lägga tid på att just lära sig de grundläggande kunskaperna inom fotografering, både vad gäller kamerans teknik men även bildkomposition. Om du behärskar kamerans teknik behöver du inte lägga så mycket tid på att fundera över inställningar när du väl har motivet framför dig. Har du dessutom skaffat dig kunskaper i bildkomposition har du lättare att ”se” den önskade bilden i ditt huvud och anpassa ditt sätt att fotografera utifrån det.

Under den här rubriken kommer jag att lägga ut texter som utgår ifrån hur jag fotograferar och vilken utrustning jag använder. De flesta av bilderna tar jag ute i naturen, och jag har lärt mig den hårda (tunga) vägen att inte släpa på onödigt mycket prylar. Det betyder att jag också måste tänka igenom i förväg vilken typ av bilder jag avser att skapa. Men mer om det i kommande inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: