Geiranger och Jotunheimen

Ibland måste inspirationen kickstartas. Den här gången blev det genom att ta en tur till Geiranger och därefter fara hemåt över Jotunheimen. Jag har länge tänkt att åka genom Norge upp till Lofoten, men den resan får vänta lite till. Skönt i alla fall att man nu kan vistas i Norge under förutsättning att man är vaccinerad.

Geirangerfjorden i det första gryningsljuset.

Vid midnatt befann jag mig på fjället ungefär en mil från Geiranger. Försökte sova i bilen men fullmåne och klar himmel gjorde det lite svårt. Lika bra att fotografera; ut med stativet och rigga för långa exponeringar. Det blev en hel del bilder tagna uppe på fjället den natten.

Kring klockan fyra drog jag mig ner mot Geiranger. Vägen är smal och slingrig men som tur var låg alla husbilscampare och sov i godan ro, så jag var ensam på vägen. Väl nere i byn kunde jag ostört vandra omkring i hamnen och leka med kameran.

Den innersta delen av Geirangerfjorden.

När jag tagit de bilder jag ville ha i Geiranger, åkte jag upp på fjällsidan igen med siktet inställt på väg 51 förbi Jotunheimen. Det kändes helt overkligt att åka på en fin landsväg tvärs över den makalösa fjällnaturen. Det blev naturligtvis många fotostopp längs vägen 🙂

Platålandskap ovanför Geiranger.
Fjällsjö på vägen mot Jotunheimen.
Svåruppnåelig soluppgång.
Uppe på fjällmassivet.
Ett fantastiskt vackert landskap, var man än vänder sig.

Efter 126 mil och 31 timmar var jag hemma igen med minneskortet fullt av bilder på några av de vackraste landskapen jag någonsin sett. Och mer än det; även huvudet fullt av intryck och upplevelser, vilket kanske är ännu viktigare!

För den teknikintresserade använde jag följande prylar:

Fujifilm X-H1

Nikkor 20mm f4

Kipon Baveyes focal reducer Nikon F – Fuji x

Konica Hexanon AR 50mm f1,4

Adaptrar Nikon/Konica – Fuji x

ND1000-filter

Manfrotto 055 + 498RC2

Med tanke på att min kamera har en sensor med storleken APS-C, använde jag alltså brännvidderna (omräknat till ”fullformat”) 20, 30 och 75 mm. De båda objektiven är från 1970-talet men är still going strong 🙂

Bilderna togs i RAW-format och importerades till Photohop för de justeringar jag ville göra. Ett tips: Jag brukar ställa in kameran på svartvitt eftersom jag tycker det är lättare att se ljusgraderingarna i sökaren då. I slutänden spelar det ingen roll när man sparar bilderna som RAW – färginformationen registreras ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: