färg eller svartvitt – det är frågan

Hur många gånger har jag inte brottats med frågan om en bild ska visas i svartvitt eller färg. De flesta gångerna brukar jag landa i att det är den svartvita bilden som bäst kan återge ljusets skiftningar i bilden. För mig är det just detta som gör en bild intressant; alla de gråtoner som finns mellan svart och vitt, och hur de kan samspela i en bild. I en färgbild blir detta inte lika tydligt eftersom så mycket av intrycket består av olika färger som hjärnan ger uppmärksamhet.

Tulpaner i Frödingparken

Jämför själv dessa två bilder. Den ovan kan ju sägas vara en mer sann avbildning av motivet eftersom alla motivets färger finns representerade. Likväl kan jag hävda att den nedre bilden på ett bättre sätt visar motivets tonskala, och därför är en bättre representation av det ljus som faller på och reflekteras av motivet. Det finns förstås inget rätt och fel här, men det är intressant att fundera över i det egna bildskapandet.

Samma bild i svartvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: