Kav lugnt mitt i stormen

Att befinna sig på en klippa vid havet eller en riktigt stor sjö när det stormar är riktigt härligt. Man blir liksom impregnerad av frisk luft (och en del vatten), och man nästan tvingas att vara helt närvarande i stunden. Att fotografera under dessa förhållanden är en utmaning. Dels ska man förstås se till att man befinner sig på en säker plats. Såphala klippor och grov sjö är en farlig kombination; man vill definitivt inte hamna i vattnet! Dels, om man som jag gillar lite oskärpa och släpighet, bör man ha ett riktigt stadigt stativ och ett ND-filter (ND64-1000) framför objektivet.

Den stackars måsen på bilden lyckades stå kvar i blåsten de sex sekunder som exponeringen tog.

Här är ett annat exempel på bild tagen i mycket hårt väder. Jag hade stativet i låg position och fick, under tiden exponeringen gjordes, pressa ner stativet med kroppstyngden. Annars hade både stativ och kamera blåst omkull. Kanske svårt att tro när man ser bilden.

Kom ihåg att skydda kameran och objektivet från allt för mycket vattenstänk; elektroniken gillar definitivt inte vatten. Jag brukar använda mig själv som stänkskydd, jag är ganska vattentålig. Ha med en mjuk trasa samt en mikrofiberduk för att kunna torka av kameran och frontlinsen vid behov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: