Hur vet man om en bild är ”bra”?

Här behöver man ta avstamp i vilka förväntningar vi har på bilden. I vilket sammanhang tittar vi på bilden? I Instaflödet har vi antagligen inte så höga förväntningar på bildens tekniska kvalitéer men det är desto viktigare att bilden berättar något, eller uppenbart kopplar till en berättande text. Går vi på en fotoutställning förväntar vi oss i regel bilder som är tekniskt väl utförda, möjligen med en konstnärlig idé, och som dessutom berör oss utan förklarande texter. Som fotograf behöver man därför förhålla sig till i vilket sammanhang den färdiga bilden ska visas.

Vi som har fotograferandet som en hobby som vi lägger mycket tid på, har en tendens till att lägga mycket energi (och pengar) på utrustningen. Skarpa objektiv som släpper in mycket ljus och täcker ett stort brännviddsomfång. Snabba, högupplösta kameror med följande autofokus. Kraftfulla datorer med avancerade bildbehandlingsprogram. Listan kan göras lång på prylar man ”måste” ha för att kunna ta ”bra” bilder.

Tänk om vi oftare kunde resonera från det andra hållet; vi börjar med att forma idéer om vad vi vill berätta och vilken typ av bild vi vill kunna fånga samt hur vi avser att visa upp den. Det gör valet av lämplig utrustning så mycket enklare, samtidigt som det blir en tydligare utmaning att skaffa sig kunnandet att fånga just den bilden på det bästa sätt man förmår prestera.

Själv vet jag att jag ofta har för bråttom när jag befinner mig på en plats där jag vill fotografera. Istället för att ta mig tiden att betrakta motivet ingående och fundera över vad jag vill berätta och hur jag ska göra det, tenderar jag istället att alltför snabbt börja ta bilder bara för att i efterhand konstatera att jag borde ha exponerat annorlunda eller använt en annan vinkel, etc.

Tid och tanke. Två verktyg som är synnerligen viktiga för en ”bra” bild!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: