Abstraktioner

Abstrakt kan definieras som något som bara kan förnimmas genom en tankeprocess. En abstraktion är en tankeprocess där man bortser från konkreta detaljer och istället lyfter fram något som egentligen inte i detalj är representerat. När det handlar om den fotografiska bilden återfinns abstraktionen kanske snarare i de associationer betraktaren gör utifrån motivets avbildning. Bilden ovan kan tjäna som exempel. Den är tagen i en folktom tätvuxen ung tallskog mitt på dagen i strålande sol. Med liten bländare fick jag en exponeringstid på kanske 1/5 sekund. Jag rörde kameran vertikalt under exponeringen och fick detta resultat genom att i efterhand mörka ner bilden samt konvertera till svartvitt. 

Så- vad är det vi ser när vi betraktar bilden? Vi ser suddiga former som dragits ut vertikalt. Bredare svarta former och smalare vita. En vit form sticker ut i den vänstra delen av bilden. 

Men vad är det vi tycker att bilden föreställer eller representerar? En skog kanske de flesta associerar till. En mörk skog, vilket många kan känna olust inför. Våra hjärnor är dessutom programmerade att se andra människor, så det är inte omöjligt att den vita formen till vänster i bild tolkas som en person som står och tittar in i den dunkla skogen. Har vi kommit så långt så att vi associerat till en mörk skog och en person, så kan bilden väcka känslor av oro eller obehag. Eller andra känslor beroende på vilka egna referensramar man har.

Det är just det som är så spännande med abstrakta bilder; tolkningsföreträdet ligger till allra största delen hos betraktaren. Fotografens utmaning är att tillhandahålla en bild som kickstartar fantasin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Webbplats drivs med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: